Alla inlägg under april 2009

Av Susanne - 21 april 2009 10:29


Detta är ganska intressant faktiskt. http://www.expressen.se/husdjur/1.1254056/hundar-kan-kanna-empati


Man har kommit fram till att hundar, som härmar människans beteende när vi gäspar, kan känna empati. Eller det tyder på det enligt artikeln.


Jag har fått lära mig av tex Turid Rugaas att en hund gäspar - inte av trötthet- i en situation som hunden upplever lite spänd. Det är då en lugnande signal! Hunden säger "ta det lugnt, jag är lugn o trevlig".

Om jag tycker att en hund verkar tycka att jag är hotande så kan jag gäspa för att berätta att "jag är lugn, jag vill dig inget ont ..."

Och då är det empati om hunden ger samma signal eller?


Hundar har en massa olika lugnande signaler och gäspning är en av dem. Betty gäspade ofta när en situation var stressande för henne, hon släppte ut lite stress genom att gäspa o skaka lite på sig. Som ni vet så var Betty en jäkligt stressad hund så jag har ögonen öppna för stress hos mina hundar.


Och hos andra för den delen.


Av Susanne - 20 april 2009 09:15


Det är inte många gånger jag har varit stolt över min kusins bravader som det stått i tidningarna om (bortsett från en del fotbollsreferat) men idag är jag det :-) Inte ett enda av de tråkiga ord som jag har kunnat läsa i tidigare artiklar finns med. Då har visserligen inte hans namn stått i artikeln :-/

Stolt äldsta o klokaste kusin lägger härmed ut länken om Kusin Jonny Karlsson:

http://www.blt.se/nyheter/blekinge/de-raddade-rodebyskolan(1279137).gm


Annars är det så att jag längtar efter Carro idag! :-(

Hon har varit bort i en vecka, har PIERCAT sig och kommer hem på fredag. Jag får äran att hämta henne och tvätten vid stationen men hon ska inte vara hemma på kvällen. Schysst unge den!


Läste ett japanskt ordspråk som är riktigt bra och sant:

"Det finns inget som är dyrare än gratis"

Av Susanne - 19 april 2009 20:14


Husse är inklickad på dammsugaren, han är inte ett dugg rädd utan är den i huset som oftast använder den. Då tänkte jag att det kan gå att klicka bort BeNice rädsla för den också - även om hon inte kan dammsuga!


Sagt o gjort, dammsugaren stod framme ca en timma så att BeNice fick kliva runt den och vänja sig vid den. Därefter tog jag fram godis och klicker, satte igång dammsugaren på lägsta sugförmåga (Så kan det väl inte heta?) och satte mig nära den. Unga fröken mattegris kunde inte motstå matte sittande på golvet :-), hon kom fram o jag klickade o öste in godis i den söta munnen. Det tog någon minut så tog hon godis som låg på dammsugaren! Helt suveränt. Jag ökade upp sugfarten (inte bättre ord det väl?) till max och kunde dammsuga utan någon panik i lägret.


När jag stängde av så blev resultatet som bilden nedan visar:



Av Susanne - 19 april 2009 09:09


Igår var det en sån där lördag när mycket ska pressas in på kort tid. Tur att bäbisen vaknar tidigt så man kan stå i kö när ICA Maxi öppnar :-) Det har jag knappt gjort sen ungarna var små.

Kl 10 börjar Melodikrysset så måste lösas varje lördag. Kl 11 ringer nämligen svärmor och vill ha hjälp med en och annan artist. Hon är trots allt helt suverän: Typ: "Lodrätt 3 var väl Salo? Ola Salo i the Ark?" Svärmor fyller 80 i juli. "Stavas Springsteen med två "e"? Sen kan hon inte namn som Rebecca Törnquist eller nyare filmer men artister är hon en jäkel på. Kul tycker jag.


Kl 12 skulle Nala och jag vara i Brunnsparken för Hundpromenad så vi gick 11:30. Jag informerade gänget om att jag skulle vara tillbaka i parken kl13 så jag vänder efter en halvtimme. Och då mötte jag Bengan o vi tog en ny geocache där. Sedan körde vi till ÖB och köpte lite grisöron, åkte till Alnaryd tog ytterligare en geocache.

Därefter åkte vi till Tårpett! Moster och hennes man har ett litet torp beläget lååååångt bortom all ära och redbarhet. Jättemysigt.

BeNice skulle få träffa deras hund Bamse och en kisekatt.

Hunden var ju inget problem men kattskrället MORRADE åt BeNice. BeNice var MYCKET tveksam till denna märkliga hund. Morra åt henne? Nja, vi vill inte träffa såna om de ska låta oxå! Fy katten va trist.

Vi var hemma vid sju - då var jag lika utmattad som mina hundar. Orkade faktiskt vara upp ända till halv tio . Just det, halv tio en lördakväll. Men vad fasen när jag blir väckt kl 5 så orkar jag bara inte vara vaken på kvällen OCKSÅ!

Snart kommer Bono. Då ska Nala, Bono o jag ut och gå en runda. Måste trötta ut honom lite :-)



Av Susanne - 17 april 2009 08:33


Vad hade man gjort om inte märgben funnits? Nala tror inte det är sant; Märgben så OFTA? O BeNice ligger snällt - nåja just nu står hon - o gnager för fullt. Märgben är en jäkla bra valpvakt!

Av Susanne - 17 april 2009 07:42

Läste precis på Expressen.se att chefsåklagaren i Gävle vill åtala dem som skriver ut p-piller till någon under 15 år för medhjälp till våldtäkt.


Trodde först jag läste fel, sen att det är 1 april ... men icke.

"Min bedömning är att ungdomsmottagningarna inte kan skriva ut preventivmedel till personer under femton år, de personerna får inte ha sex" säger han.


Intressant tycker jag. Han menar väl att p-piller på något sätt ger tjejerna klartecken till att han sex - som de inte får ha eftersom de är minderåriga.


Men är det inte bättre att lägga energi på de som VERKLIGEN utför våldtäkter än att jaga barnmorskor?


Härmed riktar jag ett tack till de barnmorskor/ungdomsmottagningar som skriver ut preventivmedel till minderåriga. De flickor som har preventivmedel och har den fruktansvärda oturen att råka ut för en våldtäktsman slipper åtminstone att bli gravida också!


Jag blir så förbannad men jag hoppas att han är ute efter att väcka debatt och inget annat.


Ett förslag till chefsåklagare över hela Sverige. "Sätt åt" föräldrar som hjälper sina INTE ÖVERVIKTIGA barn att banta istället! Det är en större våldtäkt än preventivmedel. Chefsåklagaren kan dömma dem för IDIOTI eller nåt!

Av Susanne - 16 april 2009 15:49


Först o främst så är det här inte min bästa dag. Jag mår skit!


Men det bryr sig inte BeNice om :-)


Idag har vi för första gången borstat de små bissingarna! En spännande upplevelse - o tandkrämen var god tyckte hon. Inget för mej tror jag inte eftersom den smakar LEVER :-/


Vi har träffat Tora och Molly en kort stund, därefter cachade vi. Det var en "ut-cachade-in i bilen igen" cache. Inte så roligt när man inte får gå en bit men bra när man har en BeNice med sig.

Ett mysigt ställe ovanför Johannishus slott som jag åkt, kört moppe o ridit förbi många gånger.


Därefter SOV damerna. Båda två, både länge och väl. Inte så konstigt.


För en stund sedan var jag tvungen att ta fram den eländiga dammsugaren igen. Inget kul tycker BeNice. Nala och hon var på altanen men när jag öppnade dörren för att rista tasshandduken (tassduken?). BeNice var nyfiken på den där som står här inne o bara låter konstigt (inte husse! utan dammsugaren). Jag satte dammsugaren på lägsta sugfunktion - går något tystare då iaf - beväpnad med godis. Ropade på henne och tog emot henne med sedvanligt treevligt bemötande då hon kom.

Sedan fick hon en godisbit för varje steg vi närmade oss dammsugaren. När BeNice mod svek henne så visade Nala hur det skulle gå till. Näst sista godisbiten togs från dammsugarmunstycket när dammsugaren var i gång :-) Därefter fick de en godisbit var för att de varit SÅÅÅ MODIGA. Nala tycker det är skitbra denna metoden. Hon undrar varför man får godis för ingenting SÅ JÄKLA OFTA! Men hon klagar inte :-)


Av Susanne - 15 april 2009 08:10


Sitter här o väntar på att min kollega ska bli färdig att importera lite panellister åt mig.

Passar på att läsa gårdagens kommentar från min vän Marie - den väldigt hundkloka människan!

Hon tyckte inte om att BeNice fick ett straff igår - jag tog fram och ANVÄNDE dammsugaren - efter BeNice upptåg med krukan.


Nu var det ju inte  så att jag slog henne med dammsugaren. Hundskrället var inte ens inne när jag dammsög men det är en annan sak. Men jag tycker det är intressant. Jag som har som stort mål att ha hund utan bestraffning och negativa förstärkare, och OM nu BeNice kopplade ihop upptåget med krukan och att dammsugaren kom fram så var det ju en bestraffning. BeNice är rädd för dammsugaren!

O visst är det massor av sådana saker som händer, medvetet eller omedvetet, att hunden kopplar ihop en sak med en negativ händelse.


Hundmöte tex ... Jag går med Nala bredvid mig, vi möter en hund som hon GÄRNA vill hälsa på, jag har bestämt mig för att vi ska passera utan hälsning, jag går ut i min halvbåge o likförbannat gör mötande hund utfall.

Negativ förstärkare!

O vi skulle ju bara träna "gå fint, passera, hälsa inte"


Jag höll i en såndär vattenflaska med skål som sitter ihop. Ja ni hundmänniskor vet vad jag menar tror jag. Jag hade den i handen när jag skulle släppa ut Nala ur bilen. Grinden tänkte slå igen när hon skulle hoppa ut, jag "räddar" grinden men flaskan far fram o slår till henne på nosen. Nej INTE HÅRT.

Hon vågade inte dricka ur den på flera veckor efter det. 

Men nu gör hon det igen som tur är.


Så det är nog en vansinnig tur att jag tänker på att ha hund och använda positiva förstärkare, med tanke på hur jag plågar dem omedvetet!


Usch vikken hemsk matte de har!

Ovido - Quiz & Flashcards